3 Zinnen (Tre Cime) - lyžování (2024)

Lyžařská oblast 3 Zinnen/Tre Cime se rozkládá okolo údolíHochpustertal v Sextenských Dolomitech, které zaujmou svou komorníromantikou. Propojením původně malých areálů Helm a Rotwand postupněvznikla atraktivní lyžařská houpačka, která má ambice rozšířit se i zahranice do Rakouska. Svahy Helmu, Stiergartenu a Rotwandu nesou dlouhé aširoké červené i černé tratě s převýšením až 1 000 m a neobyčejnousněhovou jistotou, mohutně podpořenou výkonným zasněžováním.

3 Zinnen (Tre Cime) - lyžování

Lyžování v oblasti 3 Zinnen má navzdory mohutným investicím zposledních let stále poměrně komorní charakter, k čemuž přispívajíhluboké lesy i daleký prostor, v němž se lyžařská houpačka rozpíná.Více než 100 km sjezdovek se „potuluje“ po více než pěti různýchsvazích, které jsou propojeny krátkými či dlouhými přejezdovými cestaminebo skibusem. Lyžuje se tak vlastně v poměrně malých a přehledných,přitom krajinově různorodých lokalitách, mezi nimiž je možné cestovatjako po safari. Výjezdy obstarávají rychlé lanovky, z nichž mnoho bylopostaveno v posledních letech a skýtají tak luxus pohodlného vyhřívanéhoposezení. Kromě sjezdovek se v oblasti upravuje okolo 200 km běžeckých stopa několik sáňkařských drah, dostupných lanovkami.

Hlavním lyžařským centrem oblasti je Helm (2200 m) se středně náročnými sjezdovkami, které stékají převážněseverním svahem stejnojmenné hory. Podél páteřní kabinkové lanovky zVierschachu se obloukem svažuje nenáročná a oblíbenápětikilometrová červená sjezdovka, přímo pod lanovkou se pakřítí široká a výrazně sportovnější černá trať. Neobvyklá„černá“ sjezdovka klesá po jižní stráni Helmu do klidného amalebného turistického střediska Sexten – vesměs jde jen o širokou cestus poutavými výhledy na Sextenské Dolomity, až v závěru zpestřenoupoctivě černým hangem, který má však zčásti lehčí objízdnou variantu.Na nejvyšší vrchol Hahnspiel stoupá ze severní strany luxusní 8sedačka scelkově mírnějšími, ale houpavě hravými červenýmitratěmi a černými „zkratkami“ na dojezdu, z jihu pak na vrcholvede vlek s krátkým středně strmým carvingovým hřištěm, z něhož lzenavázat po strmém černém úseku na trať do Sextenu.

Naproti Helmu se zdvihající Rotwand (2 000 m) jezpřístupněn dvěma kabinkovými lanovkami, podél nichž spadají dvědlouhé, méně náročné sjezdovky, ta směřující do vesničky Bad Moosovšem zpestřená dvěma kratšími, zato černočernými variantami.Nenáročnou červenou sjezdovku Signaue nově doprovází ještě lehčímodrá varianta. Na nejvyšší bod stoupá krátký vlek Porzen s prostornoučervenou tréninkovou tratí. Oblíbenou atrakcí dětí je obřísněhuláková rodina na horní stanici kabinky i sobí farma. Do údolí odtudvedou dvě dlouhé sáňkařské dráhy.

Oba areály jsou od sezóny 2014/15 propojené dvěma kabinkovými lanovkamia atraktivními červenými sjezdovkami přes lokalitu Stiergarten na jižníchsvazích Helmu v kompaktní celek. Nejde přitom jen o „spojení“, vzniklotak lyžařsky plnohodnotné území.
Stiergarten (2 100 m) je krásný vyhlídkový balkónnad hranicí lesa, odkud se dají mezi zubatými hřebeny Sextenských Dolomitza pěkného počasí zahlédnout i slavné vrcholy Tre Cime (tedy alespoň dvěze tří „věží“). Obě nové červené sjezdovky, jak sportovnějšíStiergarten, tak pohodovější a panoramatičtější Drei Zinnen, seprosmýkají prostornými lesními průseky, a díky své proměnlivosti jsouatraktivní hlavně pro zdatnější lyžaře.
Obě nové lanovky na Stiergarten od Helmu a Rotwandu jsou 8místné kabinky,takže je možné s nimi cestovat nahoru i dolů, což se může hodit třebapři odpoledním návratu z Rotwandu na Helm – ať už kvůli strmému dojezdusjezdovky, nebo nepohodlnému nástupu ve směru do Sextenu podchodem vmezistanici. Od sezóny 2020/21 vede ze Stiergartenu do Sextenu i nová lehká,modře značená propojka v podobě široké cesty lesem, která se tak vyhýbánepříjemnému černému hangu na jižním svahu nad Sextenem.

Nové lanovky by v budoucnu měly zajistit propojení Helmu přes vrcholHochgruben s rakouským areálem Sillian v mezinárodní lyžařskouhoupačku. V plánu jsou i dvě lanovky mezi sedlem Kreuzbergpass aúdolím Val Comelico, kde se nad střediskem Padola kolem kryté 4sedačkyrozbíhá lesem trojice sjezdovek všech obtížností.

Val Comelico (2 000 m) nad vesničkou Padola jepoměrně malý areál s pouhými třemi tratěmi, které ale milepřekvapí svou proměnlivostí a širokými lesními průseky, kdepřekonávají převýšení téměř 800 m. Mezi sebou se navíc proplétají,čímž zvyšují počet variant sjezdu a pocitově i velikost areálu. Všechnyje obsáhne jediná pohodlná polstrovaná 4sedačka s bublinou. Kromě víkendua prázdnin tu bývá liduprázdno, o čemž svědčí i jediná hospoda podhorní stanicí lanovky. V údolí se pak nachází ještě cvičný areál. Zhlavní části lyžařské houpačky je Val Comelico dostupné popřejezdových cestách a nakonec skibusem od Rotwandu přes Kreuzbergpass, kdese nachází krátký sportovní svah využívaný pro trénink.

Lyžařské safari Giro delle Cime, jímž lze celoulyžařskou oblast od Helmu přes Kreuzbergpass až po Val Comelico procestovat,zatím sestává z mnoha přejezdových cest a transferů skibusem mezijednotlivými areály, ale výhledově se možná dočkáme i lanovkami plněpropojené houpačky. Dlouhý a mírný, či dokonce rovinatý je přejezd zRotwandu na Kreuzbergpass, jen o něco kratší z Kreuzbergpassu do Valgrande.Přejezdové cesty jsou velmi dobře značené, úseky s protisvahem jsoudopředu ohlášené cedulkou „Go!“, aby lyžař stihl včas nabrat conejvětší rychlost, bruslení se však úplně nevyhnete (čas přejezdu min.20 a 15 minut).
Na dvou místech – před Kreuzbergpassem a krátce za ním – jsouinstalované pojízdné koberce. V termálních lázních Valgrande (t. č. mimoprovoz) je u stanice skibusu bar. První ranní skibus jede od kabinky Signauepod Rotwandem až do Padoly, dopolední skibusy pak pendlují jen mezi Valgrandea Padolou. Zpět jezdí odpoledne skibusy až ke kabince Signaue.

Malý, ale lyžařsky parádní je Haunold (1 500m) se svou sportovně-pohodovou spletí sjezdovek s téměř 400m převýšenímnad klidným městečkem Innichen se historickým centrem s pěší zónou. Nasvahu jsou i dvě horské chaty, kam se můžete nechat zavézt skútrem naromantickou večeři.

Severní orientace většiny svahů zaručuje v kombinaci s velmi výkonnýmzasněžováním sněhovou jistotu včetně sjezdů až doúdolí v podstatě po celou sezónu.

Nelyžaři se mohou lanovkami nechat vyvézt na několik udržovanýchsáňkařských drah.

V oblasti se upravuje 200 km běžeckých stop, z velkéčásti propojených. Pravidelně se na nich objevuje i světová závodnickášpička.

V Innichenu stojí akvapark s bazénem, vířivkou, 75 mdlouhým tobogánem, dětským světem i saunovou zónou.

Ve Vierschachu je vybudována železniční stanice spřímým přestupem na lanovku na Helm. Vlaky pendlují v půl- až hodinovýchintervalech a lze je využít hlavně jako dopravní prostředek z místauytování, pokud se nachází v pěším dosahu nádraží. V ceně ubytováníbývá i zvýhodněná „lítačka“ na veškerou veřejnou dopravu. Mimoto jevlakem dostupný i sousední lyžařský areál Kronplatz.

3 Zinnen (Tre Cime) - lyžování (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5742

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.